Siemens Simcenter 3D bir simülasyon ve yazılım platformudur. Bu özel platform karmaşık mühendislik uygulamalarının bir araya getirilmesi ve çıktı alınması konusunda oldukça başarılıdır. Simcenter 3D ile geniş kapsamlı analizler yaparken, test ve doğrulama, optimize etme ve ürün yaşam döngüsü iyileştirmeleri gibi gelişmiş mühendislik çözümleri sunar. Bu yazımızda Siemens Simcenter 3D nedir sorusunun cevabını verirken, bu soruyu kompozit malzeme analizi yaparak aklınızdaki tüm soruları cevaplamış olacağız.
Siemens Simcenter 3D ve Kompozit Malzeme Analizi
En az iki farklı malzemenin makro boyutlarda katmanlı bir şekilde dizilmesi ile oluşan malzemelerdir. Kompozit malzemeler kendilerini oluşturan her bir malzemeden daha yüksek dayanıma sahiptir. Kompozit malzemeler fiber ve matris olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Fiber malzemeler kompozit üzerinde dayanım görevini üstlenirken matris bu malzemelerin bir arada durmasından ve elastiklik sağlanmasından sorumludur. Hafif ve yüksek dayanıma sahip olmasından dolayı uzay ve havacılıktan raylı sistemlere kadar çeşitli kullanım alanları mevcuttur.
Analiz İçin Hazırlık
Analiz tutarlılığını doğrulamak adına rüzgar türbini kanadına ait yapısal analiz makalelerinden birini baz alarak ilerleyeceğiz. Bu analiz için “New investigation of mechanical properties of a horizontal axis wind turbine blade based on a hybrid composites with kenaf fibers” başlıklı makaleyi referans alarak ilerliyoruz.
Simcenter 3D Analiz Modeli
Makalede kullanılan kanat modeli bire bir olmasa da boyut olarak makaleye uygun bir şekilde devam ediyoruz. Daha sonra malzeme tanımlarken yardımcı olması için kanat modelini parçalara bölüyoruz.
Modeli makalede bulunan modele benzetme adına şekil-3’te kanat için cıvata bağlantı bölgesi ve şekil-4’te kanat iç destekleri(web) ekliyoruz. Sonradan yapılan değişiklerin tamamını Simcenter 3D ile tümleşik bir şekilde çalışan Siemens NX arayüzünde gerçekleştiriyoruz.
İlginizi çekebilir;MOLDEX3D FEA INTERFACE VE YAPISAL ANALİZLER
Simcenter 3D ile Mesh Modeli Oluşturma
Tüm modeli 50mm CQUAD4 eleman ile meshliyoruz ve ardından malzeme atanacak her bölge için ayrı bir kollektör oluşturuyoruz.
Malzeme Tanımlama
Makalede bulunan A130 fiber malzeme özelliklerini Simcenter 3D içerisine giriyoruz.
Şekil-7
Analizde kullanılacak DB120 isimli başka bir fiber malzemeyi de aynı şekilde tanımlıyoruz.
Şekil-8
Matris malzemesi olarak Simcenter 3D kütüphanesi içerisinde bulunan Epoxy malzemesini kullanacağız. Hem DB120 için hem de A130 için %60’ı fiber %40’ı epoxy olmak üzere kompozit katman modelleri oluşturuyoruz.
Şekil-9 Şekil-10
Oluşturulan kompozit katmanları “Unidirectional” olarak oluşturuldu fakat Simcenter 3D içerisinde partikül veya örgü şekilde katmanlar oluşturmakta mümkündür.
Şekil-11
Laminate Modeler kısmından oluşturduğumuz kompozit katmanlarının sayısını, açısını ve hasar modelini ayarlamak mümkündür.
Şekil-12
Şekil-13
Kanat ve desteklerin her bölümü için ayrı bir kompozit katman modeli tasarladık ve tanımladık.
İlginizi çekebilir; Modelx3d Hızlı sıcak yolluk analizi
Sınır Koşulu Tanımları ve Simülasyonun Çalıştırılması
Mesh modelini cıvata bağlantı bölgelerinden sabitledik.
Şekil-14
Kanat modeline tesir edecek rüzgar yükünü temsilen 20000 N yük uyguladık.
Şekil-15
Analiz çalışmaya hazır.
Sonuç
Oluşturulan tüm katmanların ayrı ayrı gerilmelerini görmekle birlikte tüm katmanlara ait kümülatif hesaplanmış gerilme değeri görmekte mümkündür. Görsellerde verilen gerilmelerin hepsi kümülatif olarak hesaplanmıştır. Gerilmelerin önemli bir kısmı cıvata bölgesinde yoğun olarak görülmektedir. Yer değiştirme maksimum 3.6m’dir. Makalede yer verilen yer değiştirme değeri de analiz sonucunda görülen 3.6m’ye çok yakın olarak gözlemlenmiştir.
Şekil-16: Stress
Şekil17: Stress
Şekil-18: Stress
Şekil-19: Stress
Video oynatıcı
Şekil-20: Displacement (Video)