MOLDEX3D SIRALI ENJEKSİYON (VALF GATE) ANALİZLERİ

Sıralı Enjeksiyon Yöntemi (Sequential Valve Gating) sıcak yolluklarda kullanılan ve geniş parçaların enjeksiyonunda kullanımı hayli yaygın bir uygulama olarak karşımıza gelmektedir. Bu yöntem çoğunlukla ince cidarlı ve büyük parçaların üretiminde kullanılmaktadır.

Birden fazla eriyik giriş noktası bulunan plastik enjeksiyon kalıplarının, akış birleşim bölgelerinde kaynak çizgileri (Weld Line) oluşmaktadır. Sıralı Enjeksiyon Yönteminde valf gate açılma zamanlarını ayarlamak mümkündür. Böylece kaynak çizgileri (Weld Line) oluşumunun önüne geçilebilir. Bu sayede estetik olarak son kullanıcıyı rahatsız edecek birleşme izleri ortadan kaldırılmış olur. Ya da valf gate açılma zamanları ayarlanarak kaynak çizgileri (Weld Line) bölgesi ötelenebilir.

Moldex3D kullanarak, plastik enjeksiyon kalıplarınızda Sıralı Enjeksiyon kontrolünü en iyi şekilde uygulayabilecek ve daha büyük parçalar üretebilirsiniz. Bunun yanında daha dayanıklı ürün ve daha iyi yüzey kalitesi elde edebilirsiniz.

Moldex3D’nin Sıralı Enjeksiyon için sunduğu nozul açma-kapama seçenekleri sayesinde, kalıp içindeki akış tamamen kontrol altına alınarak üretilebilirliğin önündeki sınırlar ortadan kaldırılmaktadır.

Moldex3D Sıralı Enjeksiyon Kontrol Yöntemleri

Zamanlama Kontrolü (Timing Control): Nozulların açılma ve kapanma zamanları saniye olarak belirtilir ve ilgili zamanlarda açılma veya kapanma eylemleri gerçekleştirilir.

Akış Önü Kontrolü-1 (Flow Front Control (by node)): Akış Önü Kontrolü seçeneğinde mesh modeli üzerinden bir Sensor Node (Nokta) tanımlanır. Akış, tanımlanan bu noktaya ulaştıktan biraz sonra nozul açılır veya kapatılır. Analiz yürütüldükten sonra açılma ve kapanma zamanları saniye olarak elde edilir. Bu seçenekte ayrıca saniye olarak açılma gecikmesi tanımlanabilir.

Akış Önü Kontrolü-2 (Flow Front Control (by Hot Runner)): Akış, model üzerinde tanımlanan bir sıcak yolluğa ulaştığında nozul açılır veya kapatılır. Analiz yürütüldükten sonra açılma ve kapanma zamanları saniye olarak elde edilir. Bu seçenekte ayrıca saniye olarak açılma gecikmesi tanımlanabilir.

Dolan Hacim (Fill Volume): Dolum seviyesi istenen yüzde miktarına ulaştığında eylem gerçekleştirilir. Analiz yürütüldükten sonra açılma ve kapanma zamanları saniye olarak elde edilir.

Vida Pozisyonu Kontrolü (Ram Position Control): Makine vida durumu mm olarak belirtilir ve stroğun belirtilen mesafesinde eylem gerçekleştirilir. Analiz yürütüldükten sonra açılma ve kapanma zamanları saniye olarak elde edilir. Bu kontrol yöntemi Moldex3D Makine modunda çalıştırıldığında kullanılabilir.

Moldex3D’de Sensor Node tanımlanmış bir örnek uygulama ile devam edelim.

Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere nozullara ID No tanımlanır ve  analiz 1 numaralı nozul açık olarak başlayacak şekilde ayarlanır. Akış belirtilen noktaya ulaştıktan kısa bir süre sonra 2 numaralı nozul açılacak ve dolum bu şekilde tamamlanacaktır.

Analiz bitiminde 2 Numaralı nozulun Sensor Node’a bağlı açılış detaylarını, Moldex3D’nin verdiği kayıt dosyasından alınan aşağıda ki görselde görebiliriz. Dolum başlangıcından 0,66 saniye sonra nozulun açıldığı görülmektedir. Bu süre, aynı zamanda kalıpta %52,4 lük dolumun gerçekleştiği an olarak görülmektedir.

Bu şekilde Moldex3D ile valf gate kullanılan kalıplarda gate açılma-kapanma zamanlarını önceden belirlemek mümkündür. Bu bilgi uzun süren devreye alma ve deneme sürelerini ortadan kaldıracaktır.