Plastik enjeksiyon ile üretilen parçalarda çokça yaşanan problemlerden biri de düzlemselliğin bozulması durumudur. Plastik enjeksiyonda kullanılan malzeme ve üretim yöntemi, doğası gereği çarpılmaya elverişli bir ortam hazırlar. Kalıp tasarımı ve üretimi gibi maliyetli süreçlerden önce Moldex3D ile kullanılacak malzeme, sıcaklık gibi çeşitli bir çok etkene bağlı kalınarak çarpılma sonucu hesaplanabilir. Bu hesaplamaya bağlı olarak da düzlemsellik ölçü kontrolü sağlanabilir.
Peki, Nasıl Yapılır?
Adım 1: Ölçüm için Başlangıç
Moldex3D’de bir full analiz yapılarak çarpılma sonuçları elde edilir. Moldex3D içerisinde Warpage -> Displacement -> Total Displacement yolu izlenerek çarpılma sonuçları ekrana getirilir.
Adım 2: Flatness Komutu Kullanımı
Result sekmesi altında düzlemsellik için “Flatness” komutu çalıştırılır.
Açılan pencerede el işareti ile düzlemsellik ölçümü için referans bir yüzey mesh elemanı seçilir ve ölçüm yapılacak yüzeyin bir ön izleme modeli ekranda görünür.
Ön izleme modeli istediğiniz yüzeyleri seçmediği taktirde devam eden mesh yüzeyini hangi açı ile yakalamasını istediğinizi dişli çarkı ile belirtilen tuşa basarak ayarlamanız mümkündür.
Ardından pencerede “Save” tuşuna basarak farklı bir yüzey için düzelemsellik ölçümü ayarlanabilir veya “Save and Close” tuşuna basarak komuttan çıkılabilir.
Adım 3: Ölçüm Sonucunun Görüntülenmesi
Unsur ağacında “Measurement” içerisinde “Flatness 1” adı ile ölçümü görüntüleyebiliriz. Program yüzeyin renk konturu ile birlikte yüzeye dik eksende ölçtüğü maksimum fark değerini ekranda bir pencere ile karşımıza çıkarmaktadır.
Adım 4: Moldex3D’nin diğer özellikleri ile birlikte “Flatness” Komutunun Kullanılması
Deformasyon/Kalıp Kompanzasyonu: “Result” sekmesi altında “Deformation” komutunun çalıştırılması ile birlikte üst menüde çarpılma ve kompanzasyon menüsü açılır. Bu menü altında çarpılma yönü ve genel davranışının görsel olarak daha rahat anlaşılabilmesi için eksenlerden bağımsız olarak çarpılma ölçeği ayarlanabilmektedir. Kompanzasyon seçeneklerinde ise kalıba esneme payı verildiği taktirde düzlemselliğin ne kadar değiştiği anlık olarak gözlemlenebilmektedir.
Result sekmesi altından “Compare” komutunu kullanarak dört farklı analize kadar düzlemsellik karşılaştırılmasının yapılması da mümkündür. Görselde PP(sol) ve POM(sağ) malzemeler ile yapılmış iki farklı analizin aynı ölçek ve kompanzasyonda karşılaştılırması verilmiştir.